Planetek Hellas: Νέα σύμβαση με την ESA για την υποστήριξη της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της INTERPOL

Planetek Hellas: Νέα σύμβαση με την ESA για την υποστήριξη της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της INTERPOL

Η Planetek Hellas, πρωτοπόρος στις εφαρμογές δορυφορικής γεωπαρατήρησης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανακοινώνει την υπογραφή νέας σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA/European Space Agency). Η σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο του προγράμματος FutureEO‐1 της ESA και συγκεκριμένα της πρωτοβουλίας “Earth Observation for Civil Security”. Σημαντικότερος πυλώνας της σύμβασης είναι η επίδειξη στην Αντιτρομοκρατική Μονάδα της INTERPOL

καινοτόμων μεθόδων και μέσων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η σύμβαση έχει διάρκεια υλοποίησης δώδεκα μήνες και αξία μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ εξυπηρετεί διπλό σκοπό. Πρώτον, την ανάπτυξη και αυστηρή επικύρωση πρωτοποριακών μεθόδων βασισμένων στην γεωπαρατήρηση μέσω δορυφόρου, ειδικά σχεδιασμένων για δράσεις ασφάλειας και επιβολής του νόμου, υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων του τομέα. Δεύτερον, την ένταξη των υπηρεσιών δορυφορικής γεωπαρατήρησης στις επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας της INTERPOL, συνδυάζοντάς τες με ανοιχτές πηγές πληροφοριών, προκειμένου για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης της ίδιας της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας του οργανισμού.

Στο πλαίσιο της σύβασης η Planetek Hellas συνεργάζεται με την παγκοσμίου φήμης εταιρία ανοιχτών πηγών πληροφοριών για την ασφάλεια και την άμυνα, Janes με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο (https://www.janes.com/), και με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) επιστημονικό, ερευνητικό και συμβουλευτικό φορέα για την Πολιτική Ασφάλειας, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας (https://www.kemea.gr/).

Εκπρόσωποι της INTERPOL υπογράμμισαν για τις ανάγκες του παρόντος Δελτίου Τύπου, ότι η δορυφορική γεωπαρατήρηση και οι ανοιχτές πηγές πληροφοριών παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται ότι το έργο θα διευκολύνει τις σχετικές επιχειρήσεις των Κρατών Μελών του οργανισμού.

Η Michela Corvino, διευθύντρια του έργου από την πλευρά της ESA, δήλωσε: «Ο κύριος στόχος μας σε αυτή τη δραστηριότητα είναι να ενισχύσουμε τις βιομηχανικές δυνατότητες δορυφορικής γεωπαρατήρησης στην Ευρώπη και να εμπνεύσουμε καινοτόμες προτάσεις για ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την πρόληψη, την ανίχνευση ή την ανταπόκριση σε απειλές και εγκλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε ευτυχείς που αναθέσαμε αυτό το συμβόλαιο στην ομάδα που ηγείται η Planetek Hellas».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas δήλωσε: «Αυτή η νέα σύμβαση με την ESA, η οποίa μας ανατέθηκε μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, είναι μάρτυρας της ικανότητάς μας να δημιουργούμε ομάδες και να ηγούμαστε αυτών, που συνδυάζουν βιομηχανικές και ερευνητικές δυνατότητες με σκοπό την ικανοποίηση των αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων του Οργανισμού. Είναι επίσης μια σημαντική επιβεβαίωση της εμπειρίας μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση υπηρεσιών για την ασφάλεια, βασισμένων στην δορυφορική γεωπαρατήρηση»

Download the Press release (GR)