Η Planetek Hellas ανέλαβε δύο έργα ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ESA για τον Κυβερνητικό Κόμβο των Δορυφόρων Παρατήρησης Γης της Ελλάδας
Αθήνα, [23 Σεπτεμβρίου 2024] – Η Planetek Hellas, ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 με έδρα την Αθήνα και που αποτελεί σήμερα έναν εκ των κορυφαίων παρόχων λύσεων που αξιοποιούν διαστημικές τεχνολογίες παρατήρησης γης στην Ευρώπη, ανέλαβε δύο έργα αξίας 11,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Απώτερος στόχος των έργων αυτών είναι η ανάπτυξη και παράδοση ενός ολοκληρωμένου Κυβερνητικού Κόμβου (Governmental Hub) για τον Δορυφορικό Αστερισμό Παρατήρησης Γης της Ελλάδας. Ο Κυβερνητικός Κόμβος είναι μέρος του Άξονα III του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία που έχει χαράξει η Ελλάδα για την προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας και την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων στον τομέα της Παρατήρησης Γης.
Για το δεύτερο έργο, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, η Planetek Hellas ηγείται του υποσυστήματος Ασφάλειας & Πολιτικής Προστασίας, ενός δηλαδή εκ των πέντε που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρέχοντας ως κύριος ανάδοχος ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες για την ενίσχυση των εθνικών δυνατοτήτων στον τομέα της ασφάλειας και στην δυνατότητας αντίδρασης του κράτους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Για τον Κυβερνητικό Κόμβο, η Planetek Hellas θα έχει ως υπεργολάβους διακεκριμένες ελληνικές εταιρίες, όπως η Space Hellas SA, η Neuropublic SA και η Knowledge SA, ενώ αρκετοί άλλοι οργανισμοί θα υποστηρίξουν το έργο ως εξωτερικοί προμηθευτές. Επίσης, για το υποσύστημα Ασφάλειας & Πολιτικής Προστασίας, η Planetek Hellas θα συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).
O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:
«Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε τη στόχευσή μας για το διάστημα, ώστε να δώσουμε λύσεις στη Γη και νέους ορίζοντες στη χώρα. Υπογράφοντας σήμερα τις τελευταίες συμβάσεις για το “Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων”, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας και τη θωράκιση μας με καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες. Με το κυβερνητικό space hub διασφαλίζουμε ότι όλα τα πολύτιμα δεδομένα, που θα προσφέρουν οι Μικροδορυφοροί, θα μετατραπούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε πλούτο, πληροφορία, σύγχρονες πολιτικές σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξία. Αποκτούμε κρίσιμες υπηρεσίες για την παρατήρηση της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και την ασφάλεια. Προστιθέμενη αξία αυτού είναι ότι θα υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρίες. Πέρα από την αυτονομία που αποκτούμε, δημιουργούμε θέσεις εργασίας με προοπτικές ανέλιξης. Πρόκειται εξάλλου για μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ουρανός δεν είναι το όριο αλλά η αρχή για να κάνουμε σπουδαία πράγματα».
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε:
«Σήμερα με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, το ελληνικό οικοσύστημα του Space Tech, αποκτά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, να αποδείξει ότι με τους ελληνικής κυριότητας μικροδορυφόρους που θα πετάξουν το 2026, μπορούν να λυθούν πραγματικά προβλήματα στη Γη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να συνεργαστούν, αναπτύσσοντας εφαρμογές και λύσεις που αφορούν τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η ναυτιλία, η διαχείριση της γης και των δασών, ακόμη και η γεωργία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό όχι απλά χρηματοδοτείται στο σύνολο του από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ο Έλληνας φορολογούμενος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα έργα, αλλά και ότι το σύνολο των προϋπολογισμένων εξόδων, επιστρέφουν 100% πίσω στην Ελληνική οικονομία, καθώς στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου, συμμετέχουν αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, με Έλληνες μηχανικούς, ανοίγοντας ταυτόχρονα πολλές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπογράμμισε:
«Τα έργα που υπογράφουμε σήμερα αφορούν ίσως το πιο σημαντικό μέρος του εθνικού προγράμματος, ήτοι αυτό της αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση οριζόντια όλου του ελληνικού δημόσιου τομέα αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ελληνικές εταιρίες και μηχανικοί θα αναπτύξουν τεχνολογία συμβάλλοντας άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με λύσεις για την καλύτερη διαχείριση καταστροφών και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, την προστασία της δημόσιας υγείας και παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, τη διευκόλυνση στην πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον, τα δάση μας και τις θάλασσές μας».
Η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Simonetta Cheli, δήλωσε:
«Χτισμένο σε μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της ESA, το Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας, τοποθετώντας την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην παρατήρηση της Γης. Οι σημερινές έξι νέες συμβάσεις για τον Άξονα 3 σηματοδοτούν ένα κομβικό βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη μετατροπή των δορυφορικών δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες προστιθέμενης αξίας για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την ασφάλεια. Θα ήθελα περαιτέρω να τονίσω ότι η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής ικανότητας και η μελλοντική διαθεσιμότητα των λειτουργικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα».
Ο Στέλιος Μπολλάνος, Διευθυντής και Συνιδρυτής της Planetek Hellas, δήλωσε:
«Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Planetek Hellas, της ESA και της ελληνικής κυβέρνησης σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις δυνατότητες παρατήρησης γης της χώρας, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ηγέτιδα στην εφαρμογή δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης της γης για χρήση από τις υπηρεσίες του κράτους. Ο Κυβερνητικός Κόμβος αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία ενισχύει την εθνική ασφάλεια και την πολιτική προστασία ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της γεωργίας της χώρας».
Η επίσημη τελετή υπογραφής μεταξύ της Planetek Hellas και της ESA πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 2024, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στη φωτογραφία: Σβέιν Λόκας (ESA), Στέλιος Μπολλάνος (Planetek Hellas), Δημήτρης Παπαστεργίου (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Κωνσταντίνος Καράντζαλος (Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης).